ontwerper | fotograaf | schrijver | weblog | lezingen | docent | actueel | realisaties | persoonlijk | contact
  Foto van de week
Week 01 2018
Een trots 2018 toegewenst
Week 49 2017
Nieuwe esthetiek van nieuwe omgevingen. Het heeft tegelijk iets poëtisch en vulgairs. De romantiek van de afwerkplek. Tanken in je smoking. Tegelijk schept het de mogelijkheid om te doen en de ragfijne afstand tussen wat jou en wat je doet.
Week 48 2017
Het is boeiend om te zien hoe een kleur in een beeld overheerst en zelfs de inhoud van dat beeld laat veranderen.
Week 47 2017
Als je een foto naar ZW omzet, lijkt het of je het beeld naar zijn essentie terugbrengt. Zoals bij deze bloem, waar enkel vorm en finesse de elegantie en het leven van de plant weergeven.
Week 44 2017
Bij de opening van de tentoonstelling ‘Nederlanders in Barbizon’, in de Mesdag Collectie te Den Haag, zie ik plots de tuin in volle glorie liggen, waarvan het ontwerp gemaakt is door Buro Sant en Co, toen ik er 20 jaar geleden op stage was.
Week 01 2017

Gelukkig 2017
Week 01 2016

Gelukkig 2016
Week 01 2015

Laat in 2015 de natuur tot je spreken
Week 37 2014
Op 22 september geef ik een lezing in Appeltern over Vincent van Gogh en zijn liefde voor tuinen, bloemen en landschappen. Omdat het thema van het Tuinenfestival 2015 wordt: Een tuin voor Vincent. Het palet op de foto zou van Vincent zijn geweest...
Week 32 2014
Bezoek Museum Insel Hombroich in Neuss, hetgeen tegenvalt na al wat ik erover hoorde. Maar verderop, in het ‘Raketenstation’, ontdek ik een gebouw dat me aan Tadao Ando doet denken, en ja, de dame aan de balie meldt trots dat dit de tweede Ando in Duitsland is.
Week 32 2014
Voor het vakblad Tuin & Landschap schreef ik een artikel over het nieuwe fenomeen van de stadslandbouw en toog daarvoor naar Andernach (DE), dat als voorbeeld kan dienen. Geen vrijblijvend groen meer in de stad, maar groen van de burger: De eetbare stad.
Week 01 2014

Quo Vadis?
Goede reis in 2014
Week 49 2013
Tijdens het kantinegesprek van |het ontwerp instituut| vertelde ik enthousiast over het Middelheimpark te Antwerpen, het grootste gratis toegankelijke beeldenpark van Europa, waar men van de ene verwondering in de andere valt.
Week 40 2013
Met de cursisten van Ontwerpmethodiek op excursie in het Landschaftspark te Duisburg, waar we onder anderen een werk van de Franse kunstenaar Daniel Buren bewonderen (The sun in the tunnel), dat hij maakte voor de manifestatie Emscherkunst
Week 28 2013
Hoe iets plots je blij kan maken / Hoe iets je plots blij kan maken / Hoe plots blij iets je kan maken / Hoe blij iets je plots kan maken / Hoe maakt iets je plots blij / Hoe plots iets je blij kan maken / Hoe maak je iets plots blij…
Week 26 2013
Het Platform Ontwerpers van de VHG bezoekt samen met bioloog Ger Londo die verantwoordelijk was voor de inrichting, de Alterratuin te Wageningen, waar de wilde orchideeën in overvloed bloeien door het natuurlijke milieu dat hij er creëerde.
Week 24 2013
U zult hem niet zo snel herkennen, maar dit is beeldhouwer Ton Kalle die aan het werk is met een iepenstam van 4 meter lengte in beeldentuin Land en Beeld te Asperen (aan de Linge). Dit naar aanleiding van een unieke tentoonstelling met houten beelden, hetgeen een rariteit in de buitenruimte aan het worden is.
Week 22 2013
Ben op rondreis in Picardië, Frankrijk, om tuinen te bezoeken en landwegen te fotograferen. In het domein van het fameuze Château de Chantilly worden de graslanden sinds deze week beheerd door een kudde schapen, hetgeen goed is voor de biodiversiteit: de wilde orchideeën moeten terugkomen.
Week 19 2013
Vrijdag waren we met |het ontwerp instituut| op excursie naar Roombeek Enschede, onder leiding van Edwin Santhagens die de plek van de vuurwerkramp opnieuw heeft ontworpen. In de middag hebben allemaal we in een prachtige zaal met gobelins zitten werken.
Week 18 2013
Sinds ik op mijn veertiende een spreekbeurt gaf over Van Gogh ben ik een bewonderaar van deze zoekende mens. Het Van Gogh museum opende haar deuren en ik was gelukkig dat ik er bij mocht zijn, alsof ik een beetje bij hem thuis uitgenodigd werd. Terwijl de wereldpers elkaar verdrong en flitste, werd zijn zelfportret symbolisch opgehangen.
Week 15 2013
Herman van Veen vertelde (en zong later) over de plannen met zijn ‘Arts Center’ op landgoed De Paltz in Soest. Het is een overweldigende plek waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten en in de oude schuur een theater-concertzaaltje met 100 zitplaatsen is gemaakt. De spechten kloppen op muziek van Brahms.
Week 14 2013
Ik spreek met Erik Bretveld over zijn ontwerp in het Tuinenfestival Appeltern. Hij komt met wel een heel bijzondere inspiratie...
Week 07 2013
Op kantoor van Nico Wissing bespreken we samen de gang van zaken rondom |het ontwerp instituut| en zijn NL Greenlabel dat zich inzet voor duurzaamheid. We besluiten om die twee organisaties meer te laten samenwerken en dat de volgende maanden uit te werken. Spannend.
Week 05 2013
Voor de 937ste keer ben ik de tekst van mijn eerste roman aan het redigeren (zo lijkt het toch) terwijl ondertussen Harco van den Hurk met de vormgeving en lay-out bezig is. Omdat de boekenwereld erg commercieel is geworden blijkt het een moeilijker markt te zijn dan eerst gedacht. Wint de volhouder altijd?
Week 03 2013
De studenten van |het ontwerp instituut| zijn op volle stoom. Eindwerken worden gepresenteerd, opdrachten geanalyseerd, schetsen gemaakt. Er is alweer een nieuwe groep gestart. Kortom, iedereen is hard aan het werk.
Week 01 2013
Alle goeds voor 2013 toegewenst.
Ze zeggen: het er nu van gaat komen
Maar we zullen toch zelf de weg moeten vinden.
Veel geluk daarbij.
Week 49 2012
Tijdens het jureren van de inzendingen voor het Tuinenfestival 2013 van Appeltern heb ik de tijd om even naar buiten te lopen en te genieten van de kleur en het lijnenspel van de tuin in overgang naar het landschap. De dag erna zal de sneeuw vallen, maar toen was het nog een breekbaar en fragiel beeld.
Week 47 2012
Niet zo’n zonnige dag. De Belgische architect Paul Robbrecht laat me zijn nieuwste werk zien: een hal naast het beroemde Belfort van Gent. Daarmee heeft de openbare ruimte van die stad er een fantastisch element bijgekregen. We praten over kunst en architectuur en over zijn medewerking aan |het ontwerp instituut|.
Week 45 2012
Met de studenten van |het ontwerp instituut| op excursie door de barokke tuin van Het Loo en het daarachter liggende romantische park in landschapsstijl. Een merkwaardig mysterieus licht hing over de wereld zoals dat alleen in de herfst te beleven valt.
Week 43 2012
Afgelopen zondag was ik op bezoek in de wijk Wielewaal te Rotterdam, waar de studenten van |het ontwerp instituut| een eindopdracht over moeten maken. Het stortregende en hagelde, maar dat weerhield deze bewoonster er niet van haar dagelijkse plicht te vervullen.
Week 41 2012
Was afgelopen zondag in Koblenz waar een jaar geleden de Bundesgartenshau de deuren sloot. De stad heeft veel groen overgehouden zoals hier aan de wandelboulevard langs de Rijn. In de verte verte vertrekt de kabelbaan die de twee oevers verbindt.
Week 39 2012
Het Van Gogh Museum heeft tijdelijk onderdak in de Hermitage van Amsterdam. Vandaag gingen ook de Zonnebloemen weer ‘op zaal’, zoals dat in vaktermen heet. Een bijzonder moment om bij te zijn. Er gebeurt feitelijk niets, maar het is toch uniek.
Week 37 2012
In het vale herfstlicht dat vol waterdamp zit, sta ik plots achter een boer die de koeien naar het weiland voert. Landelijk verkeer heeft voorrang.
Week 35 2012
De Floriade 2012 is nog geopend tot 8 oktober. De moeite om te bezoeken en te genieten van alle groen en bloemenpracht tussen de Expo elementen die af en toe wat in de weg staan.
Week 33 2012
De deelnemers aan het Zomeratelier 2012 ontvangen applaus van het aanwezige publiek na de presentatie in KunstFort Asperen. Het werd een inspirerende week met fantastische sfeer en energie.
Week 30 2012
In het Waterpark dat ik ontwierp zwemmen jonge zwaantjes. Als ontwerper ben ik daar trots op, want dat betekent dat er een goed milieu is gecreëerd.
Week 29 2012
In een Franse krant lees ik dat op quatorze juillet in Nantes een carrousel van drie verdiepingen hebben geopend, vol met zeemonsters van Jules Vernes. Vorige maand zag ik hoe ze die aan het bouwen waren. Spectaculair sprookjesachtig.
Week 28 2012
In beeldentuin Land en Beeld te Asperen zal volgende maand het Zomeratelier plaatsvinden waar ik met tien ruimtelijke ontwerpers samen ga werken. De tuin op zich is inspirerend en vol boeiende kunst zoals dit beeld van André Pielage.
Week 27 2012
Als wielerfanaat zit ik gekluisterd aan de televisie en loop telkens naar de computer om mijn eigen foto’s van de streek waar ze doorkomen te herbekijken. Hier, verscholen in de mist, de beroemde rots van Étretat aan de Normandische kust, waar zoveel kunstenaars zijn geweest en met name de impressionisten hebben geschilderd.
Week 26 2012
Met Jeroen Jacobs bezoek ik het Tuinenfestival Appeltern (op de foto de tuin van Marlies Schouten). Hij vormt samen met zijn broer de groep PIT! en was een van de gekozen ontwerpers in de eerste jaargang te Appeltern en vorig jaar in het festival van Chaumont sur Loire. We bespreken wat plannen voor |het ontwerp instituut|
Week 25 2012
Op vrijdag 15 juni vond de eerste Open Dag van |het ontwerp instituut| plaats, met veel geanimeerde gesprekken en een presentatie die ik gaf over de diverse cursussen. Op de foto meester hovenier Paul Casteleijn, landschapsarchitect Edwin Santhagens en tuin- en landschapsontwerper Nico Wissing die ook bij de opleiding betrokken zijn.
Week 24 2012
Toch opnieuw gaan fotograferen in Appeltern. Een van mijn lievelingstuinen in het festival is deze ‘Er was eens’ van Jardin Vitale, een collectief van enkele ontwerpers. Pure poëzie, bijna ongrijpbaar.
Week 23 2012
Afgelopen dagen verbleef ik in Nantes, Frankrijk, een mooie stad waar cultureel erg veel gebeurt en te beleven valt en die in 2013 tot Groene Hoofdstad van Europa is verkozen. Hier de Grote Olifant, een van de high lights in het nieuw ontwikkelde havengebied.
Week 22 2012
De nieuwe brochure Cultoura van Academische Reizen is uit, met daarin de reizen voor de herfst. Ik heb een reis voor ze samengesteld vol met parken en kunstbeleving rondom Parijs. Rodin, Caillebotte, Barok, Romantiek…Dit is de Donjon van Vincennes, die bij het beroemde Bois en Parc Floral te vinden is.
Week 21 2012
Natuurlijk verdient de eigen tuin ook aandacht, zeker na de nooit vertoonde ‘hagelstorm in de maand mei’ van afgelopen week. De druif is opnieuw opgebonden en het dode hout gesnoeid, maar het jonge blad vertoont veel kwetsuren en gaten van de hagelstenen.
Week 20 2012
Op zaterdag 12 mei ging de derde editie van het Tuinenfestival te Appeltern open. Het thema voor de geselecteerde inzendingen was ‘De straat als tuin’. Nooit is er zo’n lange rij wachtenden gesignaleerd die gewapend met de bijbehorende feestkleding in de vorm van een veiligheidshelm aanschoven om de nieuwe tuinen te bewonderen.
Week 19 2012
Elke twee weken maak ik een E-zine op die naar 900 abonnees verstuurd wordt, met daarin een eigen berichtgeving over cultuur, kunst, tuin en landschap en daarbij gebruik ik zoveel mogelijk eigen foto’s. Deze week opende ik met een stukje over de blauwe regen die momenteel bloeit. Op www.golflengte.nl zijn alle edities te zien.
Week 17 2012
Voor het Themanummer van het tijdschrift Tuinpro dat ik schrijf over leifruit bezoek ik met Jan Freriks, de senior vakman op het gebied van snoeikunst, de slangenmuur van Slot Zuylen. Een inspirerende middag waarbij ik weer veel kan leren.
Week 16 2012
In kader van het project Kunst Entree Tiel heb ik voor de Stichting Volkshuisvesting Tiel die 100 jaar bestaat en een cadeau aan de bevolking aanbiedt, een rotonde ontworpen op de Nieuwe Tielseweg die een historisch citaat weergeeft: ‘Langs de eerste stralen van de ochtendzon op de langste dag’.
Week 15 2012
Het Tuinenfestival Appeltern 2012 is in volle aanbouw. Als curator neem ik regelmatig een kijkje en word door alle energie van de deelnemers gestimuleerd. Er ontstaat op zulke momenten altijd een apart soort verbondenheid onder elkaar.


 

© Michel Lafaille 2018