ontwerper | fotograaf | schrijver | weblog | lezingen | docent | actueel | realisaties | persoonlijk | contact
  Visie tuin- en landschapsontwerpen

Ontwerpen betekent voor mij ruimtes maken waarin ik de wensen en de persoonlijkheid van de eigenaren vertaal in een uniek ontwerp. Met dat ontwerp wil ik ook de identiteit van de tuin in relatie tot de mensen die er gebruik van maken en het omliggende landschap zo goed mogelijk tot zijn recht laten komen.
Als ik een bedrijfstuin ontwerp wil ik de cultuur en filosofie die binnen het bedrijf leven al in de buitenruimte zichtbaar maken, zodat relaties, klanten of bezoekers daar al een eerste voeling krijgen met het bedrijf, de producten of diensten die worden aangeboden.
Ontwerpen voor overheden of instellingen (school, ziekenhuis,woonverenigingen) dienen vaak aan veel verschillende eisen te voldoen. Die dienen optimaal verwerkt te worden zodat functionaliteit en schoonheid verenigd worden. Vorm volgt functie is daarbij het moto.

In een ontworpen tuin of buitenruimte spelen zowel dagelijkse als metafysische aspecten een rol. In een tuin moeten concrete bezigheden kunnen uitgevoerd worden: alleen zitten lezen, gezamenlijk een maaltijd gebruiken, kinderen kunnen er spelen en groeien erin op, men moet er plezier beleven, zich thuis voelen. Daarnaast kan een ruimte de eigenaar of bezoeker ook met schoonheid vervullen en rust geven. Zulke ruimtes kunnen geestelijk inspireren, helderheid van geest geven, ze vertellen iets over milieu, geschiedenis, omgeving. Over de mensen die er wonen, het bedrijf of de visie van een instelling. De narratieve dimensie van een buitenruimte speelt een wezenlijke rol: een tuin of een openbare ruimte kan een verhaal of geschiedenis vertellen of inspireren tot het vertellen van een verhaal. Het zijn ontworpen decors waarin zich de verhalen van het leven afspelen. Dan zal de ruimte steeds opnieuw verwonderen en tot reflectie stemmen. Het ontwerp van een buitenruimte dient dus dienstbaar te zijn aan die beleving en niet alle aandacht voor zichzelf opeisen.

Het ontwerpen van een buitenruimte is een ambacht dat ik beheers. Het is de kunst om tot die essentie te komen waarin opdrachtgever of bezoeker zich thuis zullen voelen, met een hoge technische en esthetische kwaliteit.

       
       


       
       


       
       
       


 

Michel Lafaille 2017